Psychologické aspekty

Naše strava má velký vliv nejen na naše fyzické zdraví, ale odráží se také v ostatních oblastech našeho života, zvláště v oblasti společenské. Vždyť snad většina společenských aktivit bývá spojena s jídlem.
 
Většina z nás chodí v práci s kolegy na oběd ať už do společné jídelny či do restaurace, děti jedí ve školce nebo školní jídelně, jedeme-li někam na výlet, rádi se naobědváme po cestě v útulné hospůdce, na dovolené uvítáme ubytování s plnou nebo polopenzí, nebo dokonce „all inclusive“ a snad každá návštěva či oslava je rovněž spojena s jídlem. Děti ve škole, na různých soutěžích a akcích (den dětí apod.) bývají zavaleny horami sladkostí a o Vánocích a Velikonocích se raději nezmiňovat. A pak jsou tu různé letní tábory, školy v přírodě, zimní dětské lyžařské pobyty na horách… a všude se lidé nějak stravují a často hromadně a všichni stejně. Sice se dnes již stává, že si děti ve školní jídelně (i v některých pokrokových školkách) mohou vybrat z více jídel, ale to jsou spíš světlé výjimky. A ani tak si člověk někdy nevybere, např. v případě alergie na lepek, vejce, mléko nebo trpíme-li cukrovkou.
 
Předpokládejme, že se z nejrůznějších důvodů my a/nebo naše děti chceme nebo musíme stravovat odlišně od ostatních, a že se nám všechny technické a legislativní překážky podařilo odstranit.
 
V restauraci si tedy dáme třeba jen velký salát, což dnes již dávno nepůsobí nijak divně. Trochu jiné je to, nosíme-li si do společné jídelny vlastní jídlo nebo, v horším případě, jíme raději sami v kanceláři. Jak ale takovou situaci nesou děti? Pokud se jedná o odlišnost lékařsky zdůvodněnou, spolužáci to většinou s přispěním učitele brzy přijmou a nebývají zde větší potíže. Co když ale někdo z přesvědčení nebo náboženských důvodů například nejí maso? A nebo když rodiče dětem nechtějí dávat sladkosti, jen proto, že vědí, co cukr (a nejen on) dokáže v našem těle napáchat za škody. Krom toho se jedná o látku návykovou. Takový osvícený přístup bývá bohužel pochopen jen zřídka. Dospělý to pravděpodobně dokáže svému okolí vysvětlit a z těch, co tomu rozumět nechtějí, si snad nebude dělat hlavu. Pro děti to však může být mnohem těžší, vzhledem k menším sociálním zkušenostem. Hodně pak záleží na povaze dítěte a především na přístupu nejbližších dospělých, jak takovou odlišnost dítě ponese.
 
Jsem přesvědčena o tom, že pokud je takovéto situaci dítě vystaveno a díky moudrému a citlivému přístupu rodičů (a možná i díky dalším okolnostem) toto úskalí zdárně zdolá, bude mu to kdykoli v životě velkou výhodou. Všude se totiž setkáváme s nejrůznějšími odlišnostmi a na druhé straně s touhou zapadnout mezi většinu.
 
Ať už to nazveme touhou po pocitu sounáležitosti (být s někým „stejná krevní skupina“) anebo stádním jednáním, pohnutky bývají zřejmě podobné. Někdy může být tato touha a její konkrétní projev zcela nevinný (jedeme-li s přáteli na vodu ve stejných čepičkách nebo tričkách, nebo když úžasná hudba na koncertě roztančí celý sál a nikomu se přitom nic nestane).
 
Ale v životě nastávají chvíle, kdy je vybočení z aktivit většiny a soudné uvažování nanejvýš na místě. Nedostatečně psychicky vyzrálý jedinec však takový krok nemusí zvládnout nebo mu dokonce ani nepřijde vhodný či společensky přijatelný.
 
Mám na mysli třeba oslavu spolužákových 17. narozenin u něj doma nebo na chatě, pochopitelně bez účasti rodičů… Určitě si dokážeme představit, jaké nápady na zpestření večera může mít rozjařená mládež, zvláště je-li přítomno obé pohlaví. Podotýkám, že absolutní zákaz účastnit se podobných akcí mi nepřipadá jako řešení. Příliš striktní zákazy často vedou k jejich obcházení, vymýšlení si… tedy k ještě větším výchovným problémům.

Novinky

02.12.2016 21:30

Adventní trhy 10. a 17. 12. 2016

Milí přátelé, chystáte se na adventní trhy? Pokud vyrazíte 10. 12. na Náplavku, nebo 17. 12. na Zbraslav, ráda Vás uvítám u svého stánku. Kromě dortů, koláčů, závinů i něčeho slaného na zakousnutí bude ca 12 druhů raw vánočního cukroví! Na Zbraslavi se jako vždy chystá i bohatý doprovodný program...
21.10.2016 08:00

Jablečné slavnosti na Jiřáku

Milí přátelé, zvu Vás na svůj zřejmě poslední říjnový trh. V pátek 21.10. budu od 8 do 18 h na nám. Jiřího z Poděbrad na JABLEČNÝCH SLAVNOSTECH. Raw dobrůtky budou tedy především jablečné, některé zcela nové. Budou koláče, dorty, rolády, kuličky, řezy... A pro zahřátí chystám teplou ořechovou kapsu...
29.08.2016 16:29

Trhy v září a říjnu 2016

Milí přátelé, přijďte si zpestřit zářiové a říjnové víkendy na některé z farmářských trhů. Ráda Vás uvítám u svého stánku s živými/raw dobrotami sobota 3. 9. 8-14 h v Praze na Náplavce neděle 11. 9. 10-17 h v Country Life - Nenačovice - https://www.biodozinky.cz/ sobota 24. 9. 8-14 h v Praze na...
23.04.2016 17:00

Víkendová Cesta k sobě 27. - 29. 5. 2016

živá strava ● jóga ● rodinné konstelace ● muzikoterapie   Informace (nejen) k ubytování: Žabovřeský Mlýn je nádherně, citlivě a s láskou renovované stavení. (Na základech dnešní stavby stával mlýn již od nepaměti. Dle místní kroniky zde dokonce byl kdysi ubytován Jan Žižka z Trocnova....
20.04.2016 08:22

Živé/raw dobroty na Jiřáku již tento pátek 22.4.

Milí přátelé, ráda Vás opět zvu ke svému stánku na živé/RAW dobroty Praha - nám. Jiřího z Poděbrad již tento pátek 22. dubna od 8:00 do 18:00 viz: Jarní bylinky na farmářském tržišti na Jiřáku Chystám pro Vás: Míša řezy, mangový dort, makový a jablečný závin, ovocný „tvarohový“ koláč, dorty,...
07.04.2016 12:10

živé/RAW dobroty opět na Zbraslavském jarmarku

ráda Vás opět zvu ke svému stánku na živé/RAW dobroty Zbraslavský jarmark  (Zbraslavské nám.) již tuto sobotu 9. dubna od 8:30 do 12:30.   Chystám pro Vás: Míša řezy, mangové řezy, makový závin, ovocný „tvarohový“ koláč, dorty, kuličky s překvapením…, semínkové placky, slané košíčky…...
24.02.2016 12:08

Raw dezerty v Pekárně Kabát

Znáte Pekárnu Kabát? Je jednou z mála pekáren, které skutečně dbají na kvalitu. Vystihla bych je takto: Milí lidé a báječné dobroty ze skutečně deklarovaných surovin v té nejlepší kvalitě a s co nejmenším množstvím aditiv, o která nestojíme. Dnes jde Pekárna Kabát nejen za báječnou chutí...
26.01.2016 10:53

Živá strava na jaře

Víte, že astronomické jaro už je tu? Začalo v neděli 24. 1. ve 2:46. Tedy ve chvíli, kdy stálo Slunce ve Vodnáři a Luna v úplňku ve Lvu. Co to znamená? Čím je to pro nás důležité? Co se v tu dobu děje v našich tělech? Je tu nějaká spojitost s jarní únavou? A jak na ni vyzrát? O jaře, přírodních...
13.01.2016 11:15

Již jarně v Českých Budějovicích

Milí přátelé, tento workshop byl z organizačních důvodů přesunut na 23.2. 17h. Děkujeme za pochopení a těšíme se na Vás v únoru. Řekneme si, jak předejít jarní únavě, co by v našem jídelníčku na jaře určitě nemělo chybět, jak může při živé stravě vypadat den od rána do večera... i jak se ještě v...
13.01.2016 10:25

Zdraví nejen na talíři

Milí přátelé,   srdečně Vás zvu na půlroční velice komplexně pojatý kurz „Zdraví nejen na talíři“ od 22.1. do 14.6. v A centru v Praze pořádaný mou milou kolegyní Martinou Kučerovou DiS. (více o kurzu zde).   Mým podílem na kurzu bude ca 5h blok o živé stravě s workshopem v sobotu...