Psychologické aspekty

Naše strava má velký vliv nejen na naše fyzické zdraví, ale odráží se také v ostatních oblastech našeho života, zvláště v oblasti společenské. Vždyť snad většina společenských aktivit bývá spojena s jídlem.
 
Většina z nás chodí v práci s kolegy na oběd ať už do společné jídelny či do restaurace, děti jedí ve školce nebo školní jídelně, jedeme-li někam na výlet, rádi se naobědváme po cestě v útulné hospůdce, na dovolené uvítáme ubytování s plnou nebo polopenzí, nebo dokonce „all inclusive“ a snad každá návštěva či oslava je rovněž spojena s jídlem. Děti ve škole, na různých soutěžích a akcích (den dětí apod.) bývají zavaleny horami sladkostí a o Vánocích a Velikonocích se raději nezmiňovat. A pak jsou tu různé letní tábory, školy v přírodě, zimní dětské lyžařské pobyty na horách… a všude se lidé nějak stravují a často hromadně a všichni stejně. Sice se dnes již stává, že si děti ve školní jídelně (i v některých pokrokových školkách) mohou vybrat z více jídel, ale to jsou spíš světlé výjimky. A ani tak si člověk někdy nevybere, např. v případě alergie na lepek, vejce, mléko nebo trpíme-li cukrovkou.
 
Předpokládejme, že se z nejrůznějších důvodů my a/nebo naše děti chceme nebo musíme stravovat odlišně od ostatních, a že se nám všechny technické a legislativní překážky podařilo odstranit.
 
V restauraci si tedy dáme třeba jen velký salát, což dnes již dávno nepůsobí nijak divně. Trochu jiné je to, nosíme-li si do společné jídelny vlastní jídlo nebo, v horším případě, jíme raději sami v kanceláři. Jak ale takovou situaci nesou děti? Pokud se jedná o odlišnost lékařsky zdůvodněnou, spolužáci to většinou s přispěním učitele brzy přijmou a nebývají zde větší potíže. Co když ale někdo z přesvědčení nebo náboženských důvodů například nejí maso? A nebo když rodiče dětem nechtějí dávat sladkosti, jen proto, že vědí, co cukr (a nejen on) dokáže v našem těle napáchat za škody. Krom toho se jedná o látku návykovou. Takový osvícený přístup bývá bohužel pochopen jen zřídka. Dospělý to pravděpodobně dokáže svému okolí vysvětlit a z těch, co tomu rozumět nechtějí, si snad nebude dělat hlavu. Pro děti to však může být mnohem těžší, vzhledem k menším sociálním zkušenostem. Hodně pak záleží na povaze dítěte a především na přístupu nejbližších dospělých, jak takovou odlišnost dítě ponese.
 
Jsem přesvědčena o tom, že pokud je takovéto situaci dítě vystaveno a díky moudrému a citlivému přístupu rodičů (a možná i díky dalším okolnostem) toto úskalí zdárně zdolá, bude mu to kdykoli v životě velkou výhodou. Všude se totiž setkáváme s nejrůznějšími odlišnostmi a na druhé straně s touhou zapadnout mezi většinu.
 
Ať už to nazveme touhou po pocitu sounáležitosti (být s někým „stejná krevní skupina“) anebo stádním jednáním, pohnutky bývají zřejmě podobné. Někdy může být tato touha a její konkrétní projev zcela nevinný (jedeme-li s přáteli na vodu ve stejných čepičkách nebo tričkách, nebo když úžasná hudba na koncertě roztančí celý sál a nikomu se přitom nic nestane).
 
Ale v životě nastávají chvíle, kdy je vybočení z aktivit většiny a soudné uvažování nanejvýš na místě. Nedostatečně psychicky vyzrálý jedinec však takový krok nemusí zvládnout nebo mu dokonce ani nepřijde vhodný či společensky přijatelný.
 
Mám na mysli třeba oslavu spolužákových 17. narozenin u něj doma nebo na chatě, pochopitelně bez účasti rodičů… Určitě si dokážeme představit, jaké nápady na zpestření večera může mít rozjařená mládež, zvláště je-li přítomno obé pohlaví. Podotýkám, že absolutní zákaz účastnit se podobných akcí mi nepřipadá jako řešení. Příliš striktní zákazy často vedou k jejich obcházení, vymýšlení si… tedy k ještě větším výchovným problémům.

Novinky

17.11.2015 10:56

Vánoční workshopy

Série tří VÁNOČNÍCH WORKSHOPŮ nás čeká začátkem prosince. Dva budou v Praze: 2. 12. v 17 h již tradičně v Om Yoga Studiu na Kačerově, 8. 12. v 18 h nově na Bořislavce v útulném a milém prostředí regeneračního centra Sedmikráska, a 9. 12. v 17 h a nově i ve 14 h v Českých Budějovicích, kde workshop...
08.09.2015 09:10

Festival zdravé výživy v ZŠ Na Beránku

Festival zdravé výživy - PÁTEK - 9.10. 16-20:30. Pátek 9.10. můžeme společně oslavit dětským divadlem, zajímavou přednáškou na téma zdravé výživy a společnou přípravou jídel jak s dětmi, tak s rodiči. A dobrá zpráva je, že večeři už doma chystat nemusíte. Program je následující: 16:00...
08.09.2015 08:57

Beseda s ochutnávkou o živé stravě

7.10. 17-19h O živé stravě v kavárně Kaffka v Novém Strašecí - jste srdečně zváni. Rezervace je možná i zde.  
27.08.2015 13:17

Bio Dožínky 13.9. 10 - 17h

I letos budu mít svůj stánek v Nenačovicích. Společně s firmou Augur pro Vás připravíme živý čokoládový dort, medovník, štrůdl, jablečné koláčky, brownees, plněné sušenky a vanilkové rohlíčky… krekry a raw chléb… Také moje knížka Nevšední gurmán (4. rozšířené a barevné vydání) bude k dostání...
26.08.2015 16:55

Zbraslavský jarmark až 17. října 8:30-12:30

Milí přátelé, omlouvám se Vám, kdo jste se za mnou chtěli vypravit na Zbraslavslý farmářský trh už tuto sobotu. Jelikož to vypadá, že bude veliké vedro, tentokrát se nezúčastním z obavy, aby mi mé živé laskominky zcela roupuštěny neodtekly z pultu. A bohužel mi to nevychází ani během září. Určitě...
10.06.2015 18:00

Raw food - živá organická strava

Zvu Vás na 2. workshop v krásném Eco Salonu Rolland. Tentokrát se ještě více naladíme na naši individualitu a souznění s přírodou. Jste srdečně zváni. Raw Food - živá organická strava Co je živá strava a proč pomáhá Živá strava od rána do večera (…a orgánové hodiny) Co mám jíst? Jsme všichni...
21.04.2015 14:42

Křest knihy Nevšední gurmán

Má milá kniha Nevšední gurmán byla konečně řádně pokřtěna. Tohoto náročného úkolu se krásně zhostila Anička Hýžová. Děkuji Ti, Aničko. A děkuji i Martinu Debřičkovi, který slavnostní atmosféru dotvořil tóny svého saxofonu. A děkuji především Vám všem, kdo jste přišli. A v neposlední řadě Eco Salonu...
16.04.2015 20:00

Křest mé knihy NEVŠEDNÍ GURMÁN + workshop

Je to sice už 4. vydání, ale konečně v tvrdých deskách, s barevnými fotografiemi a s přidanými informacemi i recepty (222 receptů živé stravy a rozsáhlé teoretické pojednání o výživě a živé stravě) Křtu bude předcházet workshopu s ochutnávkou.     Další informace...
16.04.2015 18:00

Workshop + ochutnávka

  Náplň workshopu: Teorie i praxe živé stravy, příprava pokrmů, ochutnávka. co je živá strava a proč právě ona rozdíly mezi živou a vařenou stravou o enzymech účinky živé sravy na náš organizmus jak vznikají nemoci a jak na ně Společně si připravíme něco na zub a také to společně sníme...
17.03.2015 18:30

U Aničky Hýžové v Hradce

I Vás srdečně zvu k Aničce do Bazalky v Hradci. Přijďte si poslechnout o živé stravě, ochutnat, příjemně se naladit. Těšíme se na Vás. Rezervace a další informace zde.